Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Peter Sölva Pinot Bianco De Silva Alto Adige 2017 Zoom

€ 16,00
Per 6: 14,50

Peter Sölva Pinot Bianco De Silva Alto Adige 2017

Wit - pinot blanc - 80% staal, 20% hout - jeneverbes - gele appel - witte peper - duurzaam

Als je via de Brennerpas Italië inrijdt, ben je in Zuid Tirol. De Italiaanse naam is Alto Adige, “boven de Adige”, het riviertje dat door het dal meandert. Alto Adige is de meest noordelijke Italiaanse wijnregio. De Dolomieten (Italiaanse Alpen) zijn de cruciale factor. Het klimaat is Alpien: warme, zonnige dagen en koude nachten. Dit deel van de Alpen lag 60 miljoen jaar geleden nog in een oceaan, waardoor een kalkrijke bodem van koraal en fossielen is ontstaan.  In Alto Adige wordt al eeuwen wijn gemaakt, vooral rode wijn van de inheemse rassen Lagrein en Schiava. De renaissance van Alto Adige sinds de jaren 1990 is er echter vooral een van witte kwaliteitswijnen. Op de hoogstgelegen wijngaarden (tot 1000 meter) staan Riesling, Grüner Veltlinger en Sylvaner. In het midden, tot 600 meter vind je Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Grigio en in het dal Gewürztraminer (in Traminer!) en Sauvignon Blanc.  In de dalen is natuurlijk ook Pinot Nero trendy. Overigens staan ook Lagrein en Schiava weer meer in de belangstelling. Je ziet het vaker in Italië: na internationalisering koestert men de laatste hectares van de traditionele rassen.


Peter Sölva is een familiebedrijf in Kaltern. De wortels gaan terug tot 1731. Stephan Sölva is de tiende generatie. Stephan leidt het bedrijf samen met Christian Belluti. Het bedrijf is 12 hectares groot en heeft gekozen voor kwaliteit: lage rendementen, handpluk, strenge selectie. De gemiddelde opbrengst is 45 hl/ha, terwijl het wettelijk toegestane maximum 80 is. De wijn wordt op de markt gebracht in drie lijnen: I Vigneti voor de klassieke Alto Adige wijnen (Lagrein, Schiava, Gewürztraminer, Vernatsch en Pinot Nero), Da Silva voor wijnen van de oudste wijngaarden (Pinot Bianco, Sauvignon) en Amistar voor een compromisloze top (Merlot, Cabernet Franc). 


Pinot Blanc uit Alto Adige (in het Italiaans: Pinot Bianco en in het Duits: Weissburgunder) begint wereldfaam te verkrijgen. Rijp, vol  en fris tegelijk. Het grote Pinot Blanc congres van 2014 werd dan ook niet voor niets in deze regio gehouden. De grote uitdaging is om de rendementen laag te houden. Pinot Blanc is uit zichzelf genereus, dus je moet actief snoeien en groen oogsten om de opbrengst te verkleinen. Doe je dat niet, dan is het resultaat dunne wijn, dorstlessend maar niet inspirerend.


De Pinot Bianco De Silva is een blend van druiven van twee wijngaarden: Küheben in Kaltern op 500 meter en Buchholz in Salurn op 570 meter. 2017 was een goed jaar voor Pinot Blanc. De warmte overdag zorgde voor rijpheid. De koelte van de nacht zorgde voor frisheid. De wijn is voor 80 % op staal en voor 20 % op hout vergist. Dit beetje hout geeft de wijn vulling en lengte. Gebottelde berglucht, fris en vol, kamperfoelie, groene appel, yoghurt. Hoge waardering Gambero Rosso, Fallstaf en Weinplus.  

ALTO026

€ 16,00
Per 6: 14,50