Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Domaine de Nerleux Saumur Champigny Les Loups Noirs 2013 Zoom

€ 18,00
Per 6: 16.50

Domaine de Nerleux Saumur Champigny Les Loups Noirs 2013

Rode wijn - cabernet franc - bramen - zwarte bessen - vanille - zwarte peper - aanbevolen door guide hachette

Saumur is een heerlijk stadje aan de zuidoever van de Loire, halverwege Angers en Tours. De stad is gebouwd van blokken kalkmergel (tuffeau), die uit de omringende heuvels zijn gehakt. De grotten die hierdoor zijn ontstaan werden in de loop der eeuwen bewoond door boeren, die vanwege hun bijzondere woningen troglodieten worden genoemd. In de zestiende en zeventiende eeuw boden zij een schuilplaats aan Hugenoten, Franse protestanten. Het meest geschikt zijn deze grotten als wijnkelder: een constante temperatuur van tien tot twaalf graden Celsius en relatieve vochtigheid van 90 %. 


De heuvels van kalkmergel zijn ook zeer geschikt voor wijnbouw. De wijnranken staan vaak letterlijk boven de kelders waar de wijn wordt gemaakt. De belangrijkste witte druif is Chenin Blanc, de belangrijkste rode Cabernet Franc.  In Saumur worden zowel mousserende als stille wijnen gemaakt. De AOC Saumur Mousseux staat voor mousserende wijn van vooral Chenin Blanc (wit) en Cabernet Franc (rose). De betere mousserende wijnen worden overigens gemaakt onder de AOC Cremant de Loire. Deze AOC is soepel wat betreft druivenrassen en locatie, maar stelt strengen eisen aan de vinificatie. De beste Cremant de Loire bestaat altijd voor een substantieel deel uit Chardonnay en is minstens 18 maaden sur lies geweest.


De beste witte wijn komt van de meest kalkrijke bodems, zoals die onder meer te vinden zijn op de heuvels rond Breze (ook een mooi kasteel!). Witte wijn van deze terres blanches verschilt duidelijke van buurwijn Anjou Blanc, die leisteen (schist) als bodem heeft. Witte Saumur is in de regel zachter dan witte Anjou.


Ook Cabernet Franc gedijt op kalksteen (net als in Saint Emilion). De AOC voor de hoogste kwaliteit rode wijn is AOC Saumur Champigny, dat het gebied tussen het dorp Saint Cyr en Bourg en de Loire omvat. Saumur Champigny is het warmste en droogste terroir van de regio. Het grenst direct aan Chinon in het oosten. Saumur Champigny is waanzinnig populair in Parijs.


Domaine de Nerleux is gevestigd in Saint Cyr en Bourg. Nerleux is oud Frans voor zwarte wolven, in hedendaags Frans loups noirs. Het domein omvat 47 hectares, 38 Cabernet Franc, acht Chenin Blanc en een hectare Chardonnay. De meest bijzondere wijngaarden zijn de Clos des Chatains, vijf hectares aangeplant in 1953 en de Loups Noirs, tweeeneenhalve hectare aangeplant in 1933.


Het domein wordt geleid door dochter Amelie en vader Regis Neau.  Amelie en Regis hebben maar een doel voor ogen en dat is kwaliteit. Er worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Hoe minder chemie hoe levendiger de wijn, zo legt Amelie uit. De Clos des Chatains en de Loups Noirs worden al tientallen jaren biologisch bewerkt. In de kelder gaan traditie en moderne techniek naadloos is elkaar over: pneumatische persen, de nieuwste roestvrijstalen tanks voor de vergisting, maar ook demi-muids (houten vaten van 600 liter) voor de rijping van klassieke Saumur Champigny en barriques voor moderne cuvees. Tegelijkertijd zijn ook de oude kelders weer in gebruik genomen.

SAUM002

€ 18,00
Per 6: 16.50