Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Domaine d'Ardhuy Ladoix 1er Cru Basses Mourottes 2014 Zoom

€ 31,00
Per 6: 28

Domaine d'Ardhuy Ladoix Premier Cru Basses Mourottes 2014

Rood - pinot noir - rode kersen - zwarte kersen - peper - lange afdronk
Ladoix bevindt zich aan de voet van de fameuze Corton heuvel. Tot de creatie van de appellaties in 1931 konden de wijnboeren van Ladoix Corton op de fles zetten en was afzet verzekerd. In 1931 zijn de beste wijngaarden geklasseerd als Corton Grand Cru, de rest als Ladoix of Aloxe Corton, namen die toen en soms nu nog onbekend zijn. De relatieve onbekendheid van Ladoix en Aloxe Corton zorgt ervoor dat deze wijnen betaalbaarder zijn. Dit geldt voor zowel wit (chardonnay) als rood (pinot noir).

Domaine d’Ardhuy bevindt zich in Corgoloin, het laatste dorp van de Cote de Nuits, aan de noordkant van de Corton heuvel. Het domein bezit 42 hectares, verdeeld over 37 appellations, zes grand cru, vijftien premier cru, veertien villages en twee regionale appellaties, van Gevrey Chambertin tot Puligny Montrachet. De kern van dit voor Bourgondische begrippen immense bezit wordt gevormd door de wijngaarden op en rond de Corton heuvel. Het domein is eigendom van de zeven zusters d’Ardhuy. Tot 2002 was de familie d’Ardhuy eigenaar van negociant Pierre Andre. Na de verkoop van de handelsactiviteiten is de focus volledig gericht op de productie van wijn. Sinds 2003 is Carel Voorhuis, afkomstig uit Maastricht, regisseur. Carel heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijke wijnmakers van de Bourgogne. Zijn eerste daad was het verkopen van de oogstmachine; alle druiven worden met de hand geplukt; er wordt streng geselecteerd. De stijl van het domein is elegant, geen over extractie of overmatig hout gebruik. Er wordt biodynamisch gewerkt (certificaat in 2012).

De Premier Cru Basses Mourottes bevindt zich direct onder de Grand Cru Hautes Mourottes, vlak boven Ladoix. Je kan de wijngaard vanuit het domein in Corgoloin zien liggen. De bodem bestaat uit mergel op kalksteen. Hier is de Corton heuvel typisch Cote de Beaune. Je vindt hier pinot noir en chardonnay. De 2014 is erg goed gelukt: volgens, onder anderen, de Revue de vin de France, de Guide Hachette en Burgundy Report de beste pinot uit Ladoix. Aroma’s van rode kersen, zwarte kersen, peper. Lang afdronk.

Bill Nanson in Burgundy Report over deze wijn:

Big, deep red fruit. Some structure here, but really a lovely supple fruit and attendant complexity. A certain richness of flavour here. Excellent wine with super persistence…
LADO005

€ 31,00
Per 6: 28