Bourgogne overzicht: https://wijnopdronk.nl/bourgogne/

Chablis en omstreken

Domaine Pinson
Domaine Pinson is zo oud dat er in Chablis zelfs een straat is met deze naam, de Rue Pinson. Anno nu zorgen Laurent en Christophe samen met Laurent’s dochter Charlene voor een perfecte wisselwerking tussen high tech en traditie, met als enig doel kwaliteitswijn te maken: de druiven worden met de hand geplukt, selectie in de wijngaard en de kelder, pneumatische persen, vergisting in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De Chablis tout cour rijpt in de tank, de Premiers Crus in 3 tot 6 jaar oude vaten en Grand Cru Les Clos in 1 en 2 jaar oude vaten.

Clotilde Davenne
Het domein van Clotilde Davenne heet ook Les Temps Perdus, naar “de vrije tijd” die zij aan haar eigen wijngaarden besteedde naast haar werk als eerste wijnmaker van het grote Chablis huis Jean Marc Brocard (te vinden bij Gall & Gall). In 2006 heeft zij Brocard vaarwel gezegd en werkt zij alle dagen in haar eigen domein. Clotilde maakt een groot aantal verschillende wijnen, voor een groot deel van haar eigen wijngaarden vol oude stokken rond Prehy, ten zuiden van Chablis. Voor haar Grands Crus koopt zij druiven van bevriende wijnmakers, die net als Clotilde hebben gekozen voor duurzame wijnbouw gericht op kwaliteit. De wijnen van Clotilde combineren een duidelijk terroirstempel en de hand van de wijnmaakster: optimaal rijp fruit en mooi extract.

Marsannay

Domaine Huguenot
Domaine Huguenot is al sinds 1790 actief in Marsannay. Het bezit 23 ha. Onder leiding van vader Jean Louis en zoon Philippe heeft het domein een kwalitatieve opmars gemaakt. Alles is er op gericht het beste fruit te oogsten: lage rendementen, veel handpluk en in de kelder minimale interventie. Het domein is sinds 2013 biologisch gecertificeerd.

Fixin

Domaine Berthaut-Gerbet
De familie Berthaut is al zes generaties actief in Fixin. Het domein staat sinds 2013 onder leiding van Amelie Berthaut, vintage 1988. Voordat Amelie in het bedrijf kwam, moest ze eerst een tijdje weg. Voor haar studie ging ze naar Bordeaux. Stage liep zij bij Rudd winery in Napa. Vervolgens werkte ze in Nieuw Zeeland voor Crater Rim, de icoon van Waipara. Amelie heeft de wijngaarden van vader Denis en oom Vincent samengevoegd met die van haar moeder, Marie Andree Gerbet, die vooral in Vosne liggen. Amelie is nu al een fenomeen. Zij heeft de toch al goede wijnen naar een zeer hoog plan gebracht. Het sleutelwoord is meer finesse: langzame extractie, zachtjes persen, bescheiden hout. “Runner up”, “Domaine to watch” in Decanter, Tim Atkin en Burghound.

Gevrey Chambertin

Pierre Naigeon
De wortels van het domein van Pierre Naigeon gaan terug tot 1890, toen in de Bourgogne een nieuw begin moest worden gemaakt. De Phylloxera had alle stokken vernietigd en de wijngaarden werden opnieuw geplant met ranken geënt op Amerikaanse onderstokken. Vatenmaker Fernand Naigeon had moeite om al zijn vaten te verkopen en begon deze daarom maar zelf te vullen. Maison Naigeon was geboren. Na groei en krimp (dat heb je met de Napoleontische successiewetten) staat het bedrijf nu onder leiding van Pierre Naigeon. Pierre bewerkt nu 60 grote en kleine wijngaarden, samen 11,5 ha, waaronder percelen met veel oude stokken in Grands Crus Bonnes Mares en Charmes Chambertin. Pierre’s wijnmakerij staat op het industrieterrein van Gevrey, niet romantisch, wel praktisch. Zijn table de tri heeft hij overgenomen van Domaine de la Romanee Conti.

Gerard Seguin
De wortels Domaine Gerard Seguin gaan terug tot 1850, toen Alexis Seguin in Gevrey Chambertin zijn eigen wijngoed begon. Gerard is de vierde generatie. Hij runt het domein samen met zijn vrouw Chantal en hun zoon Jerome. Zij bezitten 6 ha, verdeeld over de Gevrey Chambertin, Chambolle Mussigny, Fixin en Marsannay. Gerard is ook docent aan het Lycee Viticole in Beaune. Het bedrijf onderscheidt zich door de rijke Bourgondische traditie te verbinden met een biodynamische wijze van werken. Zijn wijnen zijn klassiek, complex in de goede zin van het woord. De wijnen zijn echte terroir wijnen: iedere wijngaard wordt afzonderlijk geoogst (met de hand), gevinifieerd en gebotteld in de kleine goed uitgeruste kelder.

Morey Saint Denis

Georges Lignier
De grote familie van Morey is de familie Lignier. Op dit moment zijn er tenminste vier producenten die deze naam dragen: Hubert Lignier, Georges Lignier, Lucie & Auguste Lignier en Lignier Michelot. De juwelen in de kronen van alle Ligniers zijn hun percelen in de Grands Crus Clos de La Roche en de Clos Saint Denis. Georges Lignier staat de laatste 10 jaar onder leiding van neef Benoit Stehly. Benoit heeft een eigen stijl ontwikkeld, waarmee hij achterneef Hubert Lignier naar de kroon steekt. Benoit plukt vroeg, waardoor zijn wijnen veel finesse hebben. Zeer hoge waarderingen.

Chambolle Musigny

Philippe Cheron
Phililppe Cheron wilde aanvankelijk helemaal niet in de Bourgondische voetsporen van zijn vader treden. Hij studeerde civiele techniek. Na afronding van deze studie koos hij toch voor de wijn en studeerde aan het Lycee Viticole in Beaune. Hij werkte in Gigondas voor Domaine du Grand Montmirail en Jean Claude Belland in Santenay voordat hij in 2010 definitief neerstreek op het familiedomein in Nuit Saint Georges, met wijngaarden in Chambolle, Vosne en Vougeot. Philippe maakt gulle wijnen, met concentratie en zachte tannines.

Mark Haisma
Mark Haisma is een Australiër met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Hij was 10 jaar lang wijnmaker van Yarra Yering, waar hij het vak leerde van Bailey Carrodus, doctor in fysiologie en een van de pioniers van de inmiddels zo gelauwerde Yarra Valley, een van de letterlijk en figuurlijk coolste wijnregio’s van Australië. De liefde bracht Mark naar Europa. Sinds 2009 maakt hij zijn eigen wijn in de Bourgogne. Hij behoort tot de groep van micronegociants, jonge, zeer getalenteerde wijnmakers zonder eigen wijngaarden. Zij kopen hun druiven van wijngaardeigenaren die niet of maar een gedeelte van hun oogst bottelen. “Kopen” is eigenlijk niet het goede woord. De micro’s bemoeien zich zeer met het werk in de wijngaard om er voor te zorgen dat de druiven die zij per kilo moeten afrekenen van topkwaliteit zijn.

Vosne Romanee

René Cacheux
De wortels van Domaine Rene Cacheux gaan terug tot het begin van de 20e eeuw (dus vlak na de phyloxera), toen Francois Blee in Vosne neerstreek. In 1966 veranderde de naam van het domein in Domaine Cacheux-Blee en in 2004 in Rene Cacheux & fils. Deze fils is Gerald, die, voordat hij in de voetsporen van zijn ouders trad, vijftien werkte voor Armelle et Bernard Rion, ook in Vosne Romanee. Gerald heeft de kwaliteit van de wijn enorm verbeterd. Lage rendementen, biologische wijnbouw, strenge selectie. Rene Cacheux is een klein domein, amper meer dan 3 ha, maar van die 3 ha is 1 ha Premier Cru Suchots (tussen Grand Cru Romanee Saint Vivant en Grand Cru Echezeaux), een van de allerbeste Premiers Crus van Vosne Romanee. Daarmee is Rene Cacheux een van de grootste eigenaren van Les Suchots.

Nuits Saint Georges

Daniel Rion
“Het verhaal van Daniel Rion begint in 1931 met 2 ha. Vervolgens trouwt hij met een meisje uit Premeaux, dat 1,5 ha meebrengt. Daniel is een ondernemend man. Als hij in 1995 met pensioen gaat is het bedrijf 20 ha. Zijn drie zoons en dochter nemen het bedrijf over, maar het botert niet. In 2000 begint Patrice voor zichzelf. Het vertrek is een groot verlies, maar ook een nieuw begin. Na een aantal jaren zoeken is Daniel Rion weer een van de betere producenten van de Cote de Nuits. Inmiddels doet ook de nieuwe generatie mee. Het wijn maken wordt nog meer afgestemd op het terroir.
Daniel Rion omvat momenteel 18 ha, waarvan 4,5 ha in Nuits Saint Georges en 3 in Vosne. De meeste stokken worden verkregen door selection massale, het stekken van stokken uit eigen wijngaarden. Favoriet zijn de stokken in Vosne Romanee Les Chaumes die afstammen van stokken die hier al in 1870 stonden. Het wijngaardbeheer is modern en duurzaam, gericht op rendementsbeperking. Er wordt slim gesnoeid: aan de zuidkant van de stokken meer bladeren als bescherming tegen de zon en aan de noordkant juist minder bladeren, zodat de druiven weer meer zon krijgen. In de kelder valt op dat de wijn lang (18 maanden) rijpt in vaten uit Allier van Francois Freres, waarvan 50 tot 70 % nieuw is. Dit betekent dat in iedere fles 2 à 3 euro vat zit.”

Jean Chauvenet
Jean Chauvenet is een familiedomein van tien hectares, alleen Pinot Noir. De wijngaarden zijn verdeeld over elf appellaties, waarvan tien in Nuits Saint Georges. Het domein wordt geleid door Christine Chauvenet en haar man Christophe Drag. Er wordt op een natuurlijke wijze gewerkt: minimale gewasbescherming, handpluk, strenge selectie. Het domein heeft een zeer goede reputatie.

Beaune

Francoise Andre
Domaine Terregeless is in 1983 opgericht door Michel André en omvat 7,5 ha in het noordelijke deel van de Cote de Beaune: Pommard, Corton, Beaune. De wijnmakerij bevindt zich in het centrum van Beaune, in en onder de voormalige verdedigingswal. Je stapt er op straatniveau binnen. De wijnmakerij is op – 1 en de vaten zijn opgeslagen op -2. Sinds 2010 staat het bedrijf onder leiding van schoondochter Lauriane André, die daarvoor werkte als juriste bij een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Lauriane en regiseur Jerome is er veel gebeurd. Er wordt sinds 2009 biologisch gewerkt. In 2015 zijn de nieuwste cuves en persen aangeschaft. De kwaliteit is hoog.’Revue des Vins de France november 2018 verkoos Lauriane André tot een van de meest getalenteerde wijnmakers van haar generatie.

David Moret
David Moret is een micro negociant in Beaune. Arend-Jaap kwam David op het spoor tijdens een proeverij in Londen, waar zijn Meursault Genevrieres en Puligny Folatieres the best in show waren, beter dan Comte Lafon en Leflaive. David maakt deel uit van de reusachtige Moret-clan. Zijn ouders hadden echter geen wijngaarden. Na zijn studie viticulture en oenologie in Beaune begon David zijn wijn carrière als verkoper van persen, vaten en andere apparatuur die je nodig hebt om wijn te maken. Aldus bouwde David een enorm netwerk van producenten op. Sinds 2000 maakt David zelf wijn. Hij koopt druiven van producenten die hij vertrouwt en bemoeit zich intensief met de wijnbouw. Inmiddels heeft David ook een aantal eigen percelen. De wijn wordt gemaakt in zijn kelder in Beaune. Hij werkt zonder dogma’s en doet wat nodig is om goede wijn te maken waarin de wijngaard tot uitdrukking komt.

Volnay

Bitouzet Prieur
“Vincent Bitouzet uit Volnay en Annie Prieur uit Meursault trouwden met elkaar en aldus ontstond Domaine Bitouzet-Prieur, een van de weinige domaines waar zowel witte als rode wijn op hoog niveau wordt geproduceerd.
Het domein staat tegenwoordig onder leiding van zoon Francois Bitouzet. Francois is een man van perfectie. Zijn motto is “chaque detail compte”. Voor Francois is biologische wijnbouw geen doel, maar een middel om grootse wijnen te maken. De wijnen worden per perceel geplukt, gevinifieerd en gebotteld om ieder terroir tot uitdrukking te laten komen.
De pinot wordt ontsteelt en vergist twee weken in open houten vaten met minimale pigeage, waarna zij tenminste achttien maanden rijpen in pieces (20-30% nieuw). Ook de rode wijnen zijn elegant, met verfijnde aroma’s en superzachte tannine. De wijnen van Francois hebben enige tijd nodig voordat zij hun uitzonderlijke kwaliteit tonen. De stijl van de witte wijnen is duidelijk school Coche Dury, gezonde, rijpe (maar nooit overrijpe) druiven vergist met natuurlijke gisten in oude pieces en tenminste veertien maanden vatrijping (20-20% nieuw). Het resultaat: minerale wijnen met verfijnde aroma’s en een lange afdronk.”

Michel Prunier
In Auxey lijkt iedereen Prunier te heten en wijn te maken. Michel, een zeer bescheiden mens met een passie voor muziek en wijn, is de pater familias. Michel en Estelle zijn zeer vriendelijke mensen, die je graag rondleiden in hun kelders. Je kan al hun wijnen proeven. Hun wijngaarden bevinden zich in Auxey Duresses, Volnay, Meursault, Pommard en Chorey les Beaune. Als liefhebberij maakt Michel een uitzonderlijk goede Cremant. Zijn wijngoed van 12 ha bestiert hij samen met zijn dochter Estelle.

Meursault

Vincent Bouzereau
De familie Bouzereau is een van de grootste families van Meursault, letterlijk en figuurlijk. Vincent is de zoon van Pierre, de broer van Jean-Marie en de neef van Michel en zij behoren allemaal tot de top van Meursault. Het domein van Vincent is 11 hectare, waarvan 6 Chardonnay, 4 Pinot Noir and 1 Aligoté. Vincent is een man van de wijngaard. Zijn stokken zijn verkregen door massaselectie; hij gebruikt de sterkste stokken die in zijn eigen wijngaarden ontstaan voor nieuwe aanplant. Veel stokken stammen nog af van de stokken die er stonden voor de uitbraak van de Phyloxera. In de wijngaard worden de stokken “single guyot” getrimd. Voor Chardonnay gebruikt hij 6 à 7 scheuten, voor Pinot Noir 4 à 5. Behalve de Aligote worden de druiven met de hand geoogst. Vincent gebruikt voor het wijn maken geen enzymen en alleen natuurlijke gisten. De prachtige kelder van Vincent is gevestigd in de oude priorij van Meursault. Je vindt hier geen proeflokaal of pinautomaat; proeven doe je naast de etiketteermachine. Hugh Johnson omschrijft Vincent als “one of the best”. De wijnen van Vincent Bourzereau zijn over het algemeen rijp, maar bescheiden gebruik van nieuw hout en de koelte van de kelders zorgen voor frisheid.

Henri Darnat
Henri Darnat in Meursault beheert sinds 2000 het domein dat vanaf het midden van de negentiende eeuw in zijn familie is. Als je met Henri over zijn wijnen praat, gaat het over patience. Geduldig wachten tot de druiven helemaal rijp zijn; Henri plukt laat. Geduldig wachten tot natuurlijke gisten besluiten dat het tijd is voor de alcoholische fermentatie. Geduldig wachten tot de vatrijping klaar is. De wijnen van Henri zijn rijk, met aroma’s van tropisch fruit. Het overgrote deel van de wijnen van Henri Darnat gaat naar Franse topgastronomie.

Puligny Montrachet

Alain Chavy
De familie Chavy is een van de grote families van het dorp. Zij zitten ruim 200 jaar in de wijn. Alain Chavy, broer van Jean-Louis en neef van Philippe, bewerkt 7 ha. In de wijngaard wordt duurzaam gewerkt. Ploegen en onkruid wieden. Alleen meeldauw wordt als het echt niet anders kan met een synthetisch middel behandeld. Handpluk en direct persen. Als een van de weinigen in Puligny heeft Alain een ondergrondse en daardoor koude kelder. Hierdoor vergisten de druiven langzaam, wat zorgt voor concentratie en complexiteit. Vergisting en rijping vinden plaats in pieces van 225 liter en vaten van 400 liter. De stijl van Alain is tres Puligny met aroma’s van citroen en yoghurt.

Chassagne Montrachet

Vincent & Francois Jouard
De wortels van Vincent en Francois Jouard en hun wijnstokken gaan terug tot 1820. Na het overlijden van vader Pierre in 1990 staan de broers Vincent (1963) en Francois (1964) aan het roer. Het domein omvat 10 ha, allemaal in Chassagne, waarvan 60 % Chardonnay en 40% Pinot Noir. Veel stokken zijn ouder dan 45 jaar. Pas in 1996 is het domein begonnen met het zelf bottelen van wijnen. Tegenwoordig wordt bijna alle Chardonnay zelf gebotteld en ongeveer de helft van de Pinot. Er wordt op hout vergist, met wekelijkse batonnage. De rijping geschiedt op vaten uit de Vogezen vanwege hun aromatische kwaliteiten. Ieder jaar wordt een kwart van de vaten vervangen.

Santenay

Bachey-Legros
Bachey Legros werd in 2017 door vaktijdschrift Bourgogne aujourd’hui genomineerd als Producteur de l’annee. Decanter heeft het domein op de lijst Domaines to watch gezet. De pinots uit Santenay, Marranges en Chasssagne en de chardonnay’s uit Chassagne en Santenay behoren inmiddels tot de besten van deze appellaties. Het geheim achter dit succes: lagere rendementen, strengere selectie. Voor de witte wijnen kiezen de broers nu voor een wat meer reductieve, zuurstofarme manier van wijn maken. Dit accentueert het vuursteen-achtige karakter van Chassagne. De rode wijnen komen van zulke oude stukken dat het devies minimaliste is, de druiven helpen nauwelijks hulp nodig om te worden tot bijzondere wijnen.

Mercurey

Domaine Meunier
Gaelle en Jerome Meunier zijn gepassioneerde oenologen die in 2006 zijn begonnen met hun eigen wijngoed. Daarvoor werkte Gaelle in het wijnlab van Beaune en Jerome was regisseur van het wijngoed van de familie Maroslavac in Puligny. Zij bewerken inmiddels 8,5 ha in Mercurey en in Puligny. Met in hun jarenlange ervaring in Puligny en Beaune maken Gaelle en Jerome erg goede Puligny; als eerste en tot nu toe enige wijnmaker buiten Puligny kregen zij van de Guide Hachette een Coup de Coeur voor een Puligny. Ook aanbevolen door Bettaine et Dessauve.

Vire Clesse

Andre Bonhomme
Andre Bonhomme begon in 1954 met 4 ha in wat toen nog Mâcon-Viré heette. Tegenwoordig wordt 12 ha bewerkt. Andre Bonhomme stond aan de wieg van de creatie van de AOC Viré-Clessé in 1998. Anno nu wordt het bedrijf bemenst door schoonzoon en dochter Eric en Jacqueline en kleinzoons Aurélien en Johan. Aurélien zat op het Lycée Viticole met Damien Jacob en de heren zijn nog steeds bevriend. Andre Bonhomme is een van de beste producenten van de appellatie. Er wordt feitelijk al 10 jaar biologisch gewerkt, maar de Bonhommes hadden heel lang geen zin in de rompslomp die hoort bij een officiële certificering. In 2013 hebben ze het toch maar gedaan.

Pouilly Fuisse

Gilles Morat
Gilles en Joelle Morat in Vergisson hebben een klein domein (5,8 ha), verdeeld over vijf percelen, 4 in Pouilly Fuisse en 1 in Saint Veran. Gilles heeft gekozen voor biologische wijnbouw: geen gewasbescherming, ploegen en onkruid wieden, handpluk. Hij oogst, vinifieert en bottelt zijn percelen apart. Het resultaat is een vijftal loepzuivere wijnen met ieder een duidelijke uitdrukking van terroir.