Wijn op dronk
 

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.;;

Raymond Lafon Jeunes Pouses Sauternes 2010 Zoom

€ 21,00
Per 6: 19.00

Raymond Lafon Jeunes Pousses Sauternes 2010

Wit - zoet - semillon - sauvignon blanc - gedroogde abrikoos - citroenschil

In oktober loopt in Sauternes, Barsac en Ciron de spanning op. Komt de nazomer van koude nachten en droge, zonnige dagen met mist langs de Garonne en Ciron? Deze mist, die in de nanacht ontstaat en voor de lunch alweer is opgelost zorgt voor Botrytis, de edele rotting die leidt tot concentratie van met name Semillon; de druiven verliezen hun water, maar niet hun suiker en smaakstoffen. De Indian Summer komt zeker niet ieder jaar. Soms blijft het ook ’s-nachts warm en ontstaat er geen mist en dus geen polutur noble. Soms is het overdag koud en nat en is de rotting alles behalve edel. En als het weer dan meezit is het rendement een halve fles per wijnrank (10 hl/ha). Sauternes is de duurste wijn ter wereld om te maken.


Ook voor Sauternes is in 1855 een classement gemaakt met 11 Premier Grand Cru en 15 Deuxieme Grand Cru. Chateau d’Yquem is de buitencategorie, vooral onder het leiderschap van de familie de Lur Saluce. Sinds 2004 is LVMH eigenaar van d’Yquem. Naast d’Yquem liggen de wijngaarden van Raymond Lafon, pas in 1850 opgericht en dus veel te jong voor de classificatie van 1855. De verbinding met d’Yquem is niet alleen geografisch. Pierre Meslier was de wijnmaker van d’Yquem toen hij in 1972 eigenaar van Raymond Lafon werd. De stijl was en is tres d’Yquem, ook nu de kinderen van Pierre aan het roer staan.


Les Jeunes Pouses is de tweede wijn van Raymond Lafon, net een slag frisser en lichter dan de eerste. Ook iets minder zoet. Wel klassiek Sauternes met aroma’s van gedroogde abrikoos en citroenschil.


Zeer hoge waarderingen: Robert Parker: 90-94 en Jancis Robinson: 17,5.

SAUT004

€ 21,00
Per 6: 19.00