Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Meyer Näkel S Spätburgunder Ahr 2015 Zoom

€ 34,00
Per 6: 31

Meyer Näkel Spätburgunder S Ahr 2016

Rood - pinot noir - frambozen - rode en zwarte bessen - kersen - vanille

Drie uur rijden van Den Haag bevindt zich, vlak bij Bonn, het riviertje de Ahr. De Ahr is een van de meest noordelijke wijnregio’s in Europa. Je zou verwachten dat zo noordelijk alleen witte wijn kan worden gemaakt, zoals langs de Mosel. Het samenspel tussen de Eifel, die de koude winden uit het westen tegenhoudt en hellingen van leisteen op het Zuiden maken de Ahr echter zeer geschikt voor pinot noir. De Ahr nader met zijn eigen stijl (net als Oregon, VS en Central Otago, Nieuw-Zeeland) de voortreffelijkheid van de pinot noir in de Bourgogne


Toen Werner Näkel in 1982 het wijngoed van zijn ouders overnam werd er in de Ahr lichte, zoete Spätburgunder gemaakt. De als sport- en wiskundeleraar opgeleide Werner vond deze wijn niet lekker en besloot voortaan droge wijn te maken. Gaandeweg heeft hij zijn wijngaarden aangeplant met de beste pinot noir ranken, verminderde hij de opbrengst per hectare en is hij Bourgondische wijnmaaktechnieken gaan toepassen: vergisting met schil en rijping op kleine eiken vaten.  Ondertussen bleven de wijnen ook typisch Ahr. De rest is geschiedenis. Meyer Näkel is een van de hoogst gewaarde producenten in de Ahr en een van beste producenten van Duitsland.


Sinds 2005 wordt het wijngoed geleid door Werner’s dochters Meike en Dörte. Tijdens de koude wintermaanden maakt Werner wijn in Zuid Afrika. De zomervakantie brengt bij door op zijn Portugese quinta. Ook daar maakt hij wijn.


Twee bijzondere recente waarderingen zijn:


De Blauschiefer behoort tot „111 Deutsche Weine, die man getrunken haben muss“


De Dernauer Pfarrwingert is de „Liebling der Faz“, de Frankfurter Algemeine Zeitung, het NRC van Duitsland.


Ook al vindt je in de Ahr maar 548 ha wijngaard, er zijn duidelijke verschillen in bodem. In Heimersheim in het Oosten is een oude vulkaan beplant, in het Westen (van Walzporheim tot Mayschoss) de steilste hellingen van leisteen en in de het midden (Altenahr en Ahrweiler) meer glooiende heuvels met een toplaag van loess. De bodems hebben duidelijke invloed op de smaak van de druiven. De wijnen gemaakt van druiven van de steile leistenen hellingen in het Westen zijn mineralen met aroma’s van blauwe en rode bessen en zwarte peper. De wijnen uit het midden en oosten zijn voller met aroma’s van zwarte kersen en bramen.


Naast de Lage Weine (afkomstig uit eem specifieke wijngaard) maken Werner en Meike Näkel de Cuvee S (S staat voor Selektion) van druiven van de beste stukjes van hun verschillende wijngaarden. 40 hl/ha, 10 tien maanden vatrijping (50% nieuw). Veel fijn fruit frambozen, rode en zwarte bessen, kersen, vanille.

AHR026

€ 34,00
Per 6: 31