Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Peter Sölva Gewurztraminer Il Vigneti Alto Adige 2016 Zoom

€ 14,50
Per 6: 13

Peter Sölva Gewürztraminer Il Vigneti Alto Adige 2016

Gewürztraminer - droog - rozenblaadjes - lychee - limoen

Als je via de Brennerpas Italië inrijdt, ben je in Zuid Tirol. De Italiaanse naam is Alto Adige, “boven de Adige”, het riviertje dat door het dal meandert. Alto Adige is de meest noordelijke Italiaanse wijnregio. De Dolomieten (Italiaanse Alpen) zijn de cruciale factor. Het klimaat is Alpien: warme, zonnige dagen en koude nachten. Dit deel van de Alpen lag 60 miljoen jaar geleden nog in een oceaan, waardoor een kalkrijke bodem van koraal en fossielen is ontstaan.  In Alto Adige wordt al eeuwen wijn gemaakt, vooral rode wijn van de inheemse rassen Lagrein en Schiava. De renaissance van Alto Adige sinds de jaren 1990 is er echter vooral een van witte kwaliteitswijnen.  Op de hoogstgelegen wijngaarden (tot 1000 meter) staan Riesling, Grüner Veltlinger en Sylvaner. In het midden, tot 600 meter vind je Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Grigio en in het dal Gewürztraminer (in Traminer!) en Sauvignon Blanc.  In de dalen is natuurlijk ook Pinot Nero trendy. Overigens staan ook Lagrein en Schiava weer meer in de belangstelling. Je ziet het vaker in Italië: na internationalisering koestert men de laatste hectares van de traditionele rassen.


Peter Sölva is een familiebedrijf in Kaltern. De wortels gaan terug tot 1731. Stephan Sölva is de tiende generatie. Het bedrijf is 12 hectares groot en heeft gekozen voor kwaliteit: lage rendementen, handpluk, strenge selectie. De gemiddelde opbrengst is 45 hl/ha, terwijl het wettelijk toegestane maximum 80 is. De wijn wordt op de markt gebracht in drie lijnen: I Vigneti voor de klassieke Alto Adige wijnen (Lagrein, Schiava, Gewürztraminer, Vernatsch en Pinot Nero), Da Silva voor wijnen van de oudste wijngaarden (Pinot Bianco, Sauvignon) en Amistar voor een compromisloze top (Merlot, Cabernet Franc). 


Dit is volgens de wijnmakers van Alto Adige originele Gewürztraminer, afkomstig uit de wijngaarden rond het dorp Traminer. 2016 was een goed jaar voor Gewürztraminer. De warmte overdag zorgde voor rijpheid. De koelte van de nacht zorgde voor frisheid. Droog (!!) en zeer aromatisch, heel anders dan de dessertwijn die meestal van deze druif wordt gemaakt. Geplukt met de hand, vergist en gerijpt op staal. Rozenblaadjes, lychee, limoen. 

ALTO016

€ 14,50
Per 6: 13