Wijn op dronk
 

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Akitu A2 Pinot Noir Central Otago 2016 Zoom

€ 32,00
Per 6: 29

Akitu A2 Pinot Noir Central Otago 2016

Rood - pinot noir - blauwe pruimen - frambozen - mooie tannines - rijping of Frans eiken (12% nieuw) - vleugje kaneel

drinking pretty bloody well right now


Central Otago is de meest zuidelijke wijnregio van Nieuw Zeeland en daarmee een van de meest zuidelijke wijnregio’s van de wijnwereld. Central, zoals de kiwi’s het gebied noemen, heeft een uniek continentaal klimaat met lange, koude winters en korte hete zomers. De zon schijnt 2000 uur per jaar met enorme kracht; de ozonlaag is hier op z’n dunst. In nog geen 30 jaar heeft Central Otago zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste wijnregio’s voor pinot noir op aarde. Geen imitatie Bourgogne of Spätburgunder, maar een unieke eigen stijl: vol, zacht en fruitig.


De 1932 ha wijngaarden zijn verspreid over een groot gebied met verschillende microklimaten. Het warmst zijn Cromwell en Bannockburn, Alexandra en Wanaka zijn kouder. De klimaatverschillen vind je terug in de wijn. Wijnen uit Cromwell en Bannockburn zijn voller met meer aroma’s van bramen en tijm. Wijnen uit Alexandra en Wanaka zijn eleganter met meer aroma’s van frambozen en blauwe bessen. Als jonge wijnregio in de nieuwe wereld heeft Central Otago volop kunnen profiteren van state of the art wine technology. Per block zijn de meest geschikte wijnranken aangeplant. Productie geschiedt in de modernste installaties. De gemiddelde kwaliteit is hierdoor hoog.Anno 2018 is het streven om de wijnen verder te verfijnen. Meer single vineyard en aandacht voor subtiele aroma’s als viooltjes, frambozen en munt, die je alleen met perfectionistisch wijn maken uit optimaal rijpe druiven kunt halen.


In Wanaka bevinden zich de meest westelijke wijngaarden van Central Otago. Het is hier koeler dan in Cromwell. Beschutte hellingen op het Noorden zijn echter ideaal voor pinot noir. Central Otago’s pinot story is in 1982 ook begonnen in Wanaka, toen Rolfe Mills met Rippon begon. Rippon is inmiddels iconisch.


In de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori, betekent Akitu “top”. De top is Mount Barker in Wanaka waar Andrew Donaldson in 2002 zijn droom verwezenlijkte: Hawkesbury Estate: 12 hectares pinot noir, 7 klonen verdeeld over 6 wijngaarden en een prachtig uitzicht op de Nieuw-Zeelandse Alpen. De buurman van Andrew is Rolfe Mills, met Rippon de wijnpionier van Central Otago. Na 10 jaar, in 2012, vond Andrew de tijd en druiven rijp om deze niet langer aan handelaren te verkopen, maar zelf te vergisten en te bottelen. De wijnen vielen meteen op en wonnen meteen vier awards tijdens de International Wine Challenge. Nu, maar vijf jaar later, behoort Akitu tot de elite van Wanaka. Donald wil ook wijn maken die je meteen kunt drinken en dat is met de A2 gelukt. Lekker veel fruit en zachte tannines maken deze wijn een echte doordrinker (een sommelier uit Sydney vertelde dat als een tafeltje van vier een fles A2 bestelt, hij de tweede fles alvast klaar kan zetten). Een uitgebalanceerde mix van Amerikaanse en Franse wijnranken zorgen voor aroma’s van blauwe pruimen en frambozen. 27% hele trospersing zorgt voor mooie tannines en rijping op Frans eiken (12% nieuw) en voegt een vleugje kaneel toe. 90 Robert Parker. Silver Medal Pinot Noir Masters. Gold Medal Air New Zealand Wine Awards.

CENT002

€ 32,00
Per 6: 29